Levenseinde wensen

We krijgen in de huisartspraktijk steeds meer vragen over het laatste stuk van het leven. We vinden het een goede zaak dat mensen daar over nadenken. Iedereen heeft andere ideeën en wensen over het levenseinde. Door hier op tijd over na te denken en met uw naasten over te praten kunt u als het zover is de zorg zo goed mogelijk afstemmen op wat bij u past. Als huisarts zijn we vaak intensief betrokken bij deze laatste fase. Ook wij zijn graag op de hoogte hoe u hierover denkt. Denk hierbij aan vragen als wilt u wel of niet meer gereanimeerd worden bij een hartstilstand. Maar ook welke onderzoeken of behandelingen u niet meer wenst. En als het einde echt in zicht is welk stervensproces het beste bij u past (bijvoorbeeld de wens om thuis te overlijden, of juist niet).

Het is goed er vast een keer over nagedacht te hebben en met uw naasten over gesproken te hebben en het vast te leggen. Zo wordt u niet overvallen als het onverhoopt zo ver is. Ook belast u uw naasten niet om beslissingen over u te moeten nemen, terwijl ze niet weten wat u zou hebben gewild.

Om u goed voor te bereiden op deze gesprekken hebben we voor u wat informatie op een rij gezet.

Informatie om thuis goed door te lezen

Wilsverklaringen

Als u weet wat u wilt kunt u de gewenste wilsverklaringen invullen.

Originele papieren kunt u het beste bewaren bij het ziekenhuispasje of verzekeringspapieren.

Een kopie kan u bij de huisarts inleveren om in uw dossier te verwerken. We combineren dit graag met een aanvullend gesprek over uw wensen. De huisarts zal ook de huisartsenpost hierover informeren. Daarnaast is het belangrijk uw omgeving en betrokken hulpverleners in te lichten, zoals uw medisch specialisten en thuiszorg.
Bij belangrijke veranderingen in uw gezondheidstoestand, of anders elke 5 jaar (bij kwetsbare ouderen elke 2 jaar) is het belangrijk uw verklaringen opnieuw te bekijken en eventueel aan te passen (en te voorzien van een nieuwe datum en handtekening).

*Niet reanimeren

Als u niet gereanimeerd wilt worden, kan dit kenbaar worden gemaakt via een niet-reanimeren verklaring.
In geval van nood is er geen tijd om te kijken of er ergens een niet reanimeren verklaring is ingevuld, daarom is de niet-reanimeren penning bedacht. Deze draagt u zichtbaar om uw hals.
Een penning moet voorzien zijn van naam, geboortedatum, pasfoto en handtekening.
Deze penning is via verschillende instanties online te bestellen.

Onze praktijk is rolstoelvriendelijk · Wij staan voor